depressie na abortuspil-zonder spijt te hebben

  • Jaqueline

    Hallo,

    Eind april heb ik een abortus gehad door middel van de abortuspil. Ik heb voor de abortus veel stress gehad omdat ik echt niet zwanger wilde zijn en het gevoel had dat er iets in mij groeide en energie van mij nam dat ik helemaal niet wilde hebben. Ik wilde er zo snel mogelijk van af.

    Ik zou een gewone abortus nemen, zonder narcose, bij een kliniek. Ik was erg nerveus toen ik er heen ging.Toen mij werd verteld wat er precies zou gebeuren, met name dat de afzuiging veel pijn kon doen, en als ze eenmaal zijn begonnen hiermee, niet tussendoor zouden stoppen, viel ik flauw van de stress.

    Dat ik dat moest ondergaan en zelf geen invloed kon hebben beangstigde mij ontzettend. Daar hebben we over gesproken en besloten dat ik een abortuspil zou nemen. Dat is minder een ingreep en leek me toch prettiger.

    De dag van de uitdrijving van de vrucht was ik natuurlijk erg ziek. Maar daarna was het nog niet voorbij. Er was een kans dat het niet gelukt was. Daarom moest ik 3 weken nadien een zwangerschapstest doen. Die drie weken waren heel erg zwaar voor mij. Ik was ontzettend bang dat het niet gelukt zou zijn. Ik wilde doorgaan met mijn leven maar dat lukte niet vanwege deze angst.

    Gelukkig bleek na 3 weken dat de abortus gelukt was. Een ontzettende opluchting! Ik ging alleen op reis, dat doe ik wel vaker, maar ik was dit keer compleet ongelukkig, had weinig zin in dingen en voelde me eenzaam. Uiteindelijk ben ik terug naar huis gegaan omdat ik dacht dat ik me thuis beter zou voelen. Maar dat was niet zo. Nog steeds voelde ik me lusteloos en verdrietig, eenzaam.

    Hoewel ik geen spijt heb van mijn abortus denk ik dat ik me daardoor nu wel heel erg rot voel. Volgens mij is er door de hormonen van de zwangerschap wel heel veel in mij veranderd. Terwijl ik vroeger niet veel dacht over kinderen willen krijgen, een gezin….. me prettig voelde bij het vrije leven, kijk ik nu met andere ogen naar mensen met kinderen. Ik zie hoe leuk mensen het hebben met hun kind, terwijl ik vroeger voornamelijk alleen de nadelen zag. Ik voel me zelf eenzaam en verdrietig en ben er achter gekomen dat ik depressief ben. Studeren lukt niet meer goed, ik ben vaak moe en lusteloos. Ik ben gaan praten met een psycholoog, maar dat helpt ook niet heel veel.

    Heeft iemand anders ook zo'n soort ervaring? Hoewel ik geen spijt heb van de abortus heb ik ergens wel het gevoel dat ik nu een moeder ben zonder kind. Mijn lichaam is zich klaar gaan maken om moeder te worden, maar ik heb geen kind. Eigenlijk wil ik ook echt geen kind op dit moment, maar het lijkt of moeder natuur het roer heeft overgenomen van het verstand. Ik sta echt achter mijn beslissing maar wou dat ik me wat beter zou voelen.

  • Joeri

    Hoi Jacqueline,

    jij demonstreert weer es negatieve kanten van de abortuspil (die ik dus nooit iemand aanraad of zal aanraden) Juist de wekenlange stress is onduldbaar.

    Waarom niet gekozen voor een zuigcurettage onder narcose of met een roesje ???

    Maar dat terzijde. Je verstand heeft je ingegeven dat abortus de oplossing was; je keuze was duidelijk.

    Dat er ook een emotionele kant aan de “zaak” zit, daar kwam je achteraf pas achter. Er volgt een rouwproces, dat korter of langer kan duren. Eerst ontkenning (er is niets aan de hand, ik wou dit..) dan verdriet dat weer overgaat na een tijd, afhankelijk of je je er aan overgeeft of niet. Praten met een vertrouwd persoon versnelt de verwerking. De pil krijg je alleen als je nog maar heel kort zwanger bent.

    De hormoonwerking is nog maar nauwelijks opgang gekomen.

    Maar het dringt nu pas goed door wat er gebeurd is met je.

    Je hebt verdriet. Dat is normaal. Geef je er maar aan over; ook dat gaat voorbij.

    sterkte, en houdt ons op de hoogte,

    Hier over jezelf vertellen helpt ook.

    joeri

  • Liesjuh.. bij der vent

    Jaqueline..

    abortus is een fllinke ingreep… die je geestelijk behoorlijk van de rel kuunt brengen..

    vergeet niet dat het PAS 3 maanden geleden is he… ook al lijkt het lang.. tis in theorie niet zo veel tijd…

    verwacht niet teveel van jezelf.. neem de tijd alles op jouw manier op een rijtje te krijgen..

    met geduld.. en een hoop liefde voor jezelf kom je vanzelf weer waar je wezen moet..

    succes en sterkte met de verwerking van deze gebeurtenis

  • Sarah1

    Herkenning en hoe! Een vrij leven, zo ben ik ook. Al kan ik nu, 3 maanden later alleen met afgunst naar zwangere vrouwen kijken. Het wordt minder hoor, niet zo heftig meer als in het begin. Ik zie ook de kansen die ik nu krijg en die ik nooit had gekregen als ik nu 4,5 maand zwanger zou zijn, emotioneel is het nog steeds zwaar. Ik loop niet bij een psycho, maar bij een gespecialiseerde maatschappelijk werkster, zij is echt een enorme steun. Misschien moet je dat proberen, sterkte!

  • ingrid

    Hey Jaqueline

    ja ik denk ook dat het allemaal nog een plekje moet krijgen..

    het kindje is weg..maar je zal altijd met zoveel vragen blijven zitten..hoe zou mijn leven zijn geweest als ik er wel voor was gegaan..zou het een meisje zijn of een jochie..hoe zou het lachje geklonken hebben..en zo zijn er zoveel vragen en er zullen altijd dingen om je heen gebeuren dat je er toch weer aan denkt..ook al sta je achter je beslissing..dit is niet zomaar ff wat Jaqueline..

    Ik ben gaan praten met de maatschappelijk werkster hier op het dorp en dat heeft me heel veel geholpen..

    Sterkte meis bij het verwerken van alles

    dikke knuf en liefs ingrid

  • Emilie

    Hoi,

    Ik denk dat het juist omdat je het zo nuchter bekeek, (van te voren) moeilijk is. Je wilde het gewoon niet en wilde er vanaf, wat een verassing dat het dan toch moeilijk is nu het gebeurd is.

    Volgens mij gebeurd het ook heel vaak, dat je na ( hoe kort ook) even zwanger te zijn geweest je realiseerd dat je dat toch echt wel een keertje wilt mee maken. En op dit moment is je situatie ( geloof ik) niet zo dat het kan. Dat maakt dan toch ook een beetje verdrietig, volgens mij is er niks geks met je aan de hand hoor. Maar heb je gewoon gevoel!?!

    Sterkte groetjes Emilie

  • sandra

    Hallo,

    Ik ben gister ook bij de abortus kliniek geweest en heb daar de eerste pil genomen van de abortus pil!

    Ik moest er s ochtends al zijn, lang gewacht, maar toen ik eenmaal aan de beurt was, vonden ze de vrucht niet met de echo. dus werd verwacht dat ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschap had!

    en werd weer terug gestuurd naar het ziekenhuis in mijn stad!

    daar bleek na een echo dat er wel een vrucht in de baarmoeder zat,(deze heb ik gezien) en kreeg het er heel erg moeilijk mee! Maar ik wist dat ik nu geen kind kan en mag krijgen! ben alleen en heb er al 2!

    Dus ik ben weer terug gegaan naar de kliniek en heb alsnog die pil genomen!

    Vanmorgen werd ik wakker! en had ik al buikpijnen! dit voelt niet tof!!

    Ik hoop dat de uitdrijving snel komt en dat ik er vanaf ben!

    ik weet niet of ik spijt heb,

    ik weet dat er nu geen weg meer terug is!!

    sandra